Net zoals een gewone kluis, is een digitale kluis maar zo veilig als de producent ze maakt. Dat betekent dat de veiligheid, digitaal of fysiek, afhangt van het type kluis, het soort slot of beveiligingssysteem, controle op wie toegang heeft, …
Drie onderdelen bepalen grotendeels hoe veilig een digitale kluis is:
- Toegang en/of identificatie om in de kluis te geraken, meestal via een wachtwoord
- Waar en hoe de data opgeslagen wordt, met andere woorden: waar de kluis staat
- Niveau van versleuteling van de data, bijvoorbeeld vele kleine kluisjes in één grote kluis
Aangezien dat iedere digitale kluis anders gebouwd is, zullen we hier de onderdelen van Izimi overlopen.
Toegang tot Izimi
Om toegang tot jouw kluis te krijgen, moet je je identificeren. Daarvoor gebruikt Izimi de beste oplossing in België, erkend door de EU: BOSA FAS (federal authentication service/federale authenticatiedienst). Dat is een heel robuust authenticatiemechanisme.
Daarnaast verloopt de authenticatie, zowel via Itsme als eID, in 2 stappen. Dat wil zeggen dat je, om toegang te krijgen tot Izimi, iets moet weten (jouw PIN code) en iets moet hebben (je GSM of je Belgisch eID). Ook dat is een extra beveiliging om zeker te zijn dat alleen jij toegang hebt tot jouw kluis.
Dataservers van Izimi
Je persoonlijke, virtuele Izimi-kluis bevindt zich in de datacenters van Fednot. Dat is de organisatie die de Belgische notariskantoren ondersteunt – onder meer met het beheer van Izimi. De Izimi-datacenters bevinden zich op drie verschillende locaties in België. Ze bevatten allemaal een kopie van de documenten in je persoonlijke kluis. Zelfs als één van de Izimi-datacenters getroffen zou worden door een ramp, blijven je gegevens veilig opgeslagen op de andere locaties. Izimi is zo ontworpen dat je via het internet altijd toegang hebt tot je documenten.
Verder zijn de datacenters van Izimi ook officieel gecertificeerd op verschillende niveaus, waardoor je garanties hebt over de beschikbaarheid en beveiliging van je gegevens.
Versleuteling binnen Izimi
Ook de documenten zelf in de kluis zijn beveiligd: elk document wordt opgesplitst in kleinere fragmentjes die versleuteld worden. Al die fragmentjes worden over meerdere schijven verspreid. Stel dat iemand toch de toegang tot zo’n schijf weet te bemachtigen, heeft de inbreker nog geen toegang tot de documenten.
Helpdesk
Heb je een vraag over Izimi?
Kun je niet inloggen of heb je een technisch probleem?